Victor Kruis

Victor Kruis
“Hobo”

Tegenwoordig kun je al beginnen met hobospelen als je zes of zeven jaar bent. Dat moet natuurlijk wel in overleg met de docent. De hobo waar je dan namelijk op gaat spelen is een speciale kinderhobo met minder klepjes. Het rietje is hetzelfde als van de normale hobo, zodat je vast kunt wennen hoe je je handen en mond moet houden. Docent Victor Kruis heeft voor de kinderhobo een eigen speelse methode ontwikkeld. Na een jaar mag je dan overstappen op de normale hobo.

Het lesgeven is altijd een grote passie van Victor geweest. Het zelf ontwikkelen van lesmateriaal maakt daar een groot onderdeel van uit. Vanuit die interesse heeft hij zich gespecialiseerd in het toepassen van moderne digitale technieken gecombineerd met het geven van traditionele hobolessen. Vele nieuwe uitgaves van onbekende muziek, maar ook vele popliedjes zijn door hem geschikt gemaakt voor het spelen op de hobo.

Victor begon met hobospelen bij René Snijers en Toon Hendrikx. Zijn vakstudie begon hij aan het Rotterdams Conservatorium bij Maarten Karres. Na het eindexamen Docerend Musicus vervolgde hij zijn studie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar Han de Vries zijn docent was. Daar haalde hij in 1995 het diploma Uitvoerend Musicus.

Op dit moment is hij actief als freelance hoboïst in vele ensembles, van De Koninklijke Marinierskapel, Het Nederlands Theater Orkest tot het kamerorkest Continuo, Holland Orkest Combinatie, het Parnassos Ensemble en het Mulder Consort. Hij is lid van het Zeeuws kamerorkest TY en regelmatig te gast bij Het Zeeuws Orkest. Ook is hij een veelgevraagd gast in programma’s als Nederland Zingt. Bovendien vormt hij samen met de pianist Rien Balkenende een duo, en is hij althoboïst en hobo d’amore speler in het Aulos Consort. Hij is vaak te horen in schoolconcerten waar hij samen met vier andere musici Het Zeeuws Blaaskwintet vormt wat het zelf muziek maken voor jongeren promoot.

Hij geeft hoboles op de muziekscholen van Bergen op Zoom, Etten Leur, Breda en op De Zeeuwse Muziekschool.

Meer info en voor inschrijvingen